pátek 4. května 2012

Zemřel spoluzakladatel kultovní americké hip-hopové kapely BEASTIE BOYS Adam Yauch


S hlubokým zármutkem je nemilou povinností naší redakce Vám oznámit smutnou zprávu:

Dnes 4.května 2012 zemřel spoluzakladatel kultovní americké hip-hopové skupiny BEASTIE BOYS ADAM YAUCH.
ADAM YAUCH, kterého většina zná pod jeho uměleckým jménem MCA se narodil 5.října 1964 v Brooklynu v New Yorku Frances a Noelovi. Otec byl katolík a matka židovka. Na střední škole v sobě objevil chuť a radost z hraní na basovou kytaru a tak začal formovat Beastie Boys. Jejich první vystoupení, které bylo ještě ve znamení hardcore punku "Reaganovi mládeže", se odehrálo ve den Adamových 17-tých narozenin. V tu dobu ještě navštěvoval střední školuEdwarda R. Murrowa v Midwoodu. Poté navštěvoval 2 roky Bard College než studium ukončil. O 2 roky později, to bylo Adamovi 22 let, vydávají Beastie Boys, již jako hip-hopové trio, své první album Licensed to ill u Def Jam Records.
Pod pseudonymem "Nathanial Hörnblower", Adam režíroval mnoho video klipů Beastie Boys. Režíroval například:
Awesome;I Fuckin' Shot That!
Gunnin' For That #1 Spot 
 
V roce 2002 Adam Yauch založil nahrávací studio v NYC nazývané Oscilloscope Laboratories a produkuje Build a Nation, come back album hardcore punkové skupiny Bad BrainsOscilloscope Laboratories také distribuovalo režisérskou prvotinu Adama Yaucha - basketbalový dokument Gunnin' For That #1 Spot (2008), nebo Wendy and Lucy (2008) od Kelly Reichardt a The Messenger (2009) od Oren Moverman.
Beastie Boys prodali více jak 40 milionů nahrávek dor orku 2010. V roce 2012 byli také uvedeni do Rock'n'Rolové Síně SlávyYauch byl do této Síně uveden v nepřítomnosti z důvodu vážného onemocnění. Že byl uznávaným i mezi svými kolegy z hudebního světa, svědčí o to, že následné živé vystoupení kapely Red Hot Chilli Peppers bylo celé věnováno právě Adamovi Yauchovi.
V roce 2011 obdržel Yauch ocenění Charles Flint Kellogg  za umění a literaturu z Bard College, střední škol,kterou navštěvoval po dobu dvou let. Cena byla "za uznání a významný příspěvek k americkému uměleckému či literárnímu dědictví.Adam Yauch praktikoval Budhismus.
V roce 2009 byla Yauchovi diagnostikována a léčena rakovina příušních žláz a lymfatických uzlin, podrobil se operaci a radiační terapii, což mělo vliv na zpoždění vydání alba a turné. Adam Yauch byl ženatý s Dechen Wangdu, se kterou měl dceru Tenzin Losel Yauch.
Zemřel 4.května 2012 ve věku nedožitých 47 let. Nebylo uvedeno, zda příčinou úmrtí byla právě zmíněná rakovina.

R.I.P. Adam, we will miss you.

© NEWS4ALL.CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat